Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Μνημόσυνο για τους πεσόντες καταδρομείς της επιχείρησης «ΝΙΚΗ» στην Κύπρο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,τελέστηκε το μνημόσυνο στην μονάδα της 1ης Μοίρας Καταδρομών ( σημερινή Α΄ΜΑΚ ), για τους πεσόντες καταδρομείς υπέρ Πατρίδος κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην μαρτυρική Κύπρο. Ήταν τα παιδιά της Ελλάδος που με αυταπάρνηση εκτελούσαν την επικίνδυνη αποστολή «ΝΙΚΗ», που σκοπό είχε να ενισχύσει τις μαχόμενες Ελληνικές δυνάμεις υπέρ βωμών και εστιών. Αδικοχαμένα παλληκάρια της Πατρίδος, αποτέλεσμα της μεγάλης προδοσίας των Νενέκων του Καραμανλή και των αφεντικών τους, Άγγλους και Γιάνκηδες.  Η Χρυσή Αυγή έδωσε το παρών όπως κάνει κάθε χρόνο, για να τιμήσει τους ήρωες του Έθνους. Εκπροσωπήθηκε από τον Γραμματέα της Τ.Ο Ρόδου και Δωδεκανήσου και περιφερειακό σύμβουλο συν. ΣΠΥΡΙΔΗ ΣΑΒΒΑ, τον τομεάρχη πολιτικής δράσης  ΑΤΤΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ  και  συναγωνιστές από τον πυρήνα Νότιας Ρόδου. Έλαμψαν δια της απουσία τους όπως κάνουν κάθε χρόνο, τα πολιτικά παράσιτα όλων των κομμάτων αλλά και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. Και τι να κάνουν εκεί αφού η τελετή αυτή δεν προσφέρετε για ψηφοθηρία.










                                                                                 






Ακολουθεί σύντομη ενημέρωση της μονάδας.


Η Α΄ ΜΑΚ (Α΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών) έχει έδρα στον Κάλαθο Ρόδου και
 υπάγεται στο 6 ΕΤΕΘ (Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής). Λόγω της θέσης και της αποστολής της στο Αιγαίο Πέλαγος είναι μία από τις πιο σημαντικές μονάδες στην άμυνα της χώρας.
Το 1974 η Α΄ ΜΚ (Μοίρα Καταδρομών) της Ρόδου αναδιοργανώθηκε σε Α΄ ΜΑΚ με μεγάλη αλλαγή του επιχειρησιακού της ρόλου. Έτσι στη μοίρα συγκροτήθηκε Λόχος Πλωτών Μέσων με ταχύπλοες ελαστικές πνευστές λέμβους και ταχύπλοα πλαστικά σκάφη τύπου Lambro 17 και Lambro 24 έχοντας διακριτικά του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Το 1992 η μοίρα αντικατέστησε τα παλαιά ταχύπλοα με σύγχρονα πλευστά και σταθερού κελύφους πλωτά μέσα τύπου ΜΑGNA.
Η Α΄ ΜΑΚ έχει το μεγαλύτερο αριθμό απωλειών από συμμετοχές σε μάχες από όλες τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας. Συχνά έτσι στην Α΄ ΜΑΚ τελούνται ημέρες μνήμης των πεσόντων καταδρομέων. Τέλος, ανεπίσημα, από την ημέρα ίδρυσης της Α΄ ΜΑΚ το 1974 το έμβλημα της μονάδας είναι μία παραλλαγή του εμβλήματος των Δυνάμεων Καταδρομών. Λόγω της αμφίβιας ιδιότητας της μοίρας προστέθηκε στο έμβλημα των Δυνάμεων Καταδρομών ένας λευκόφαιος καρχαρίας που κρατά στο στόμα του ένα αναμμένο δυναμίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου