Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ

Ομιλία πραγματοποιήθηκε στην Τοπική της Ρόδου από τον γραμματέα Σάββα Σπυρίδη, με αφορμή τα «Δεκεμβριανά του 44».Αναφερθήκαμε στην ηρωική αντίσταση του Συντάγματος του Μακρυγιάννη και της ομάδας Χ του Γρίβα στις ορδές των Κομμουνιστοσυμμοριτών. Ειδική αναφορά έγινε στα εγκλήματα των Σταλινοτσολιάδων στο λεκανοπέδιο της Αττικής κατά των Ελλήνων πολιτών καθώς και στην εντολή της ανατίναξης της Ακρόπολης!!.Εν συντομία αναφέρουμε το παρακάτω  απόσπασμα του Ριζοσπάστη της 3ης Απριλίου 1945 και την έκδοση “Σοβιετολογία” τεύχος 11-12 (σελ. 742- 764).
«Μετ' ολίγους μήνας, ο σύντροφος Μπαρτζώκας ανέσυρε εις το 7ον Συνέδριον του ΚΚΕ (1 έως 6 Οκτωβρίου 1945) τα εξής: «Έχουμε ακόμη τον Δεκέμβρη και τις υπερβασίες που έγιναν. Μέσα στα λάθη που έγιναν τον Δεκέμβρη, έχουμε και πολλά που αφορούν την ΚΟΑ (σ.σ.: «Κομμουνιστική Οργάνωσις Αθηνών»). Τον Δεκέμβρη σε πολλές πλευρές, μάς έφυγε η κατάσταση από τα χέρια μας.
Η Ηγεσία του ΚΚΕ, κατά την διάρκεια του Δεκεμβριανού Κινήματος δεν εδίστασε να δώσει διαταγάς διά του συντρόφου Μπαρτζώκα, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέως της ΚΟΑ (γνωστού υπό το ψευδώνυμο «Φάνης») εις τα τμήματα του ΕΛΑΣ διά την ανατίναξιν της Ακροπόλεως. Την διαταγήν έλαβε το υπό τον πρώην εκπαιδευτικόν Ιωάννην Λογοθέτην τμήμα, όστις ηρνήθη να την εκτελέσει. Αργότερον, το στέλεχος τούτο του ΕΛΑΣ ανεφέρθη εις το Πολιτικόν Γραφείον του ΚΚΕ, ζητών να εξετασθή, μήπως ο σύντροφος Μπαρτζώκας ήτο αντιδραστικός πράκτωρ και έδωσε την διαταγήν μόνος του. Έλαβε, όμως, την απάντησιν ότι η απόφασις Ανατινάξεως της Ακροπόλεως είχε τύχει της εγκρίσεως ολόκληρου του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.».
Δυστυχώς για τους ¨συντρόφους¨ και ντοκουμέντα υπάρχουν και ιστορική μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου