Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, ανακοινώθηκε πως την ημέρα αυτή οι κλειστές αίθουσες στο Καστέλο και η έκθεση «Αρχαία Ρόδος-2.400 χρόνια» θα είναι ανοικτές σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες, οι οποίοι θα ξεναγηθούν στον χώρο από αρχαιολόγους. Ένα μάλιστα από τα σπουδαία εκθέματα που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία  να θαυμάσουν είναι και η περίφημη «Καρυάτιδα της Ρόδου».
 Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ τα εκθέματα στις παραπάνω αίθουσες  αποτελούν έργα τέχνης και πολιτισμού απαράμιλλης ωραιότητας και αρχαιολογικής αξίας, η πρόσβαση σε αυτά είναι αδύνατη για τους επισκέπτες, καθώς οι αίθουσες παραμένουν κλειστές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ακόμη και τους θερινούς μήνες που η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη.
Αυτή η πολιτική των αρμοδίων αρχών να επιτρέπει την επίσκεψη των ανωτέρω αιθουσών μόνο κατά την συγκεκριμένη ημέρα,  εύλογα δημιουργεί απορίες. Δεν χάνεται μόνο η ευκαιρία να προβληθεί η συγκεκριμένη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αλλά επιπλέον χάνονται και έσοδα από το αντίτιμο που θα κατέβαλλαν οι επισκέπτες για να ξεναγηθούν στα εκθέματα που υπάρχουν στις κλειστές αίθουσες.
Πέραν τούτου, ο προβληματισμός αυτός γίνεται εντονότερος την στιγμή που, όπως πληροφορούμεθα, 108 έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και την ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων πρόκειται να αποσταλούν στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου θα παρουσιαστούν σε αρχαιολογική έκθεση, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι όροι που διέπουν τον εν λόγω δανεισμό των εκθεμάτων.         
Ως Ελληνική Αυγή για το Νότιο Αιγαίο, όπως και το κόμμα μας η Χρυσή Αυγή, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την πολιτική των κλειστών αιθουσών και τον δανεισμό των εκθεμάτων στο μουσείο του Λούβρου και δηλώνουμε πως το θέματα αυτά θα τεθούν ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να τύχουν του δέοντος κοινοβουλευτικού ελέγχου με την υποβολή των σχετικών ερωτήσεων και επερωτήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου